Gratë serial-killer të historisë botërore

Gratë serial-killer të historisë botërore

Historia është e mbushur me vrasës serial, por nuk ka studime të plota për gratë vrasëse, të konsideruara ndërmjet 5 dhe 10%.

Në studimet e kriminologjisë mendohet se emancipimi femëror është një nga shkaqet që çuan në lindjen e grave vrasëse. Vrasësit serial janë në rritje dhe gjithnjë e më shumë vrasje të reja të kryera nga "gjinia më e dobët" janë zbuluar. Motivi më i shpeshtë është faktori ekonomik që thekson "domosdoshmërinë" e një autonomie pa iu nënshtruar një figure mashkullore. Është pohuar nga këto studime se vrasjet janë kryer nga rivalitetet njerëzore, duke u bërë me kalimin e kohës, gjithnjë e më të dhunshme dhe të ngjashme me vrasjet nga meshkujt. Në histori ato shpesh janë gra të pushtetit që kishin shërbëtorë e robër në dispozicion të tyre.

Sipas disa studimeve, gratë vrasëse kanë të përbashkët me burrat, probleme nga e kaluara dhe fëmijërinë e qëndrimet e tyre dhe veprimet e dhunshme ndaj kafshëve. Për gratë, shpërthimi i dhunës, përdhunimi, neglizhimi dhe vuajtja e madhe bëhen shkaku kryesor. Subjekti është një fëmijë i lënë pas dore, ose një viktimë e abuzimit që pëaon disa konflikte në fillimet e jetës, pa qenë në gjendje për të ndërtuar dhe përdorur  sisteme të përshtatshme të mbrojtjes. Shpesh këto vajza humbasin një ose të dy prindërit dhe detyrohen të jetojnë në një mjedis armiqësor. Këto frustrime, stresi dhe ankthi, e kombinuar me paaftësinë kronike për të kapërcyer ato mund të çojë adoleshentin për të izoluar krejtësisht veten nga shoqëria të cilën e percepton si armiqësore. Në shumë prej tyre ajo zhvillon një seksualitet të hershëm dhe intensiv, të shoqëruar nga një personalitet agresiv, i dhunshëm dhe kanë nevojë për të dominuar të tjerët. Të tjerë ndihen të shëmtuar, të padëshiruar, mbipeshë dhe kjo pakëson vetëbesimin e tyre dhe rrit urrejtjen ndaj botës.

Arsyet që çojnë një grua të vrasë janë të ndryshme: për para dhe pushtet, për shkak të çrregullimeve psikologjike të tilla si kompleksi i Medea-s (tendenca e nënës për të dëshiruar ose shkaktuar vdekjen e fëmijëve). Ndryshe nga burrat, ajo nuk vret për dëshpërim seksual. Mjetet më të përdorura shpesh janë helme për shkak se ata gjenerojnë simptoma të ngjashme me sëmundjet e zakonshme ose asfiksi, për shembull, për foshnjat me një jastëk në fytyrën e fëmijës që ngjason me një arrestim të thjeshtë kardio-respirator për shkak të shkaqeve natyrore, eventualitete të pranuara nga të gjithë mjekët pediatër në periudhën e parë të jetës së porsalindur. Në rastin e grave që u përkasinshtresave të varfra, kamorrës ose trafikantëve të drogës, përdorimi i armëve të zjarrit bëhet i përsëritur.

Vrasëset gra mund të konsiderohen më pak të dhunshme se burrat, nuk ka gjakderdhje apo gjymtim të trupave, por metodat e tyre janë po aq të papërpunuara. Ata veprojnë në hije, duke u bërë vdekjeprurëse me veprime të heshtura, të gjata dhe të ngadalta duke shkaktuar vuajtje dhe agoni në viktima.

Përdorimi i metodave të "heshtura" për të vrarë (të tilla si helm) të çon në një vdekje të natyrshme në të njëjtën kohë, ajo lejon mendimin ekzistues kulturor të mohojë se pas vdekjes mund të jetë një figurë femër, duke i konsideruar gratë si të padëmshme. Më i përdorur gjerësisht arseniku, helmet dhe derivatet e tij si striknina dhe Kaliumi Chlorate që sjellin një vdekje të gjatë dhe të heshtur, për të mos lënë gjurmë apo të nxjerrë në pah vetëm elementet e dehjes. Shpesh gratë quhen edhe "vejushat e zeza", të cilët vrasin burrat ose martohen me burra të pasionuar dhe pastaj i helmojnë ata duke simuluar incidentet e brendshme. Ato marrin emrin e tyre nga merimanga, e veja e zezë, e cila, pas çiftëzimit, vret mashkullin. Zakonisht, vejushat e zeza nuk brengosen për kufomat me shfaqje të mbivlerësimit, gjymtimit, copëtimit, sulmit seksual ose torturës; por shumë veta kanë rrëfyer se ato kanë gëzuar duke parë dhimbje.

Teknika e tërheqjes së viktimave në shtëpi shfaqin çrregullimet e tyre dhe quhet "teknikë merimange". Të tjera vrasëse, konsumojnë vrasjet në shtëpi pleqsh dhe spitale. Kjo është tipike e infermierëve që quhen edhe "engjëjt e vdekjes", të cilat e shohin marrjen e jetës së viktimave si "veprime të mëshirës". Besohet se e veja e parë e zezë në histori ishte Mbretëresha Ji Xia (Kinë), e cila në vitin 1600 p.e.s. vrau 3 burra dhe një djalë.

Vrasëse të tjera vrasin për hakmarrje ose xhelozi të lidhur me ndjenjën e refuzimit ose braktisjes. Ajo që e bën shifrën e hakmarrëseve të veçantë është "cilësia" e zemërimit, një armiqësi e thellë dhe e përhapur, në kufi me patologjinë; Ato janë të hipnotizuara nga një lloj tërheqje për cilësinë më të errët të hakmarrjes, dhe të vrasin pa ndonjë periudhë ftohje emocionale në mes të një krimi deri në tjetrin. Vrasja për fitim dhe para është një nga motivet më të zakonshme. Vrasësi është shumë i organizuar dhe i vëmendshëm, kështu që shumë e vështirë për ta zbuluar dhe kapur. Ato mund të punësojnë vrasës me kontratë ose pagesë, për të eliminuar bashkëshortin, rivalët e biznesit, anëtarët e familjes me politika të sigurta. Shpesh i përkasin kësaj kategorie trafikantet ose gratë e mafias.

Gratë zakonisht vrasin njerëz të njohur, anëtarë të familjes (burra, fëmijë, miq), me të cilët kanë lidhje të ngushta dhe besim. Besimi i fituar i lejon ato të veprojnë në hije. Ato nuk lëvizin dhe zakonisht janë "banore" në kryerjen e krimeve, ndoshta sepse që nga kohërat e lashta gruaja ishte e lidhur me rolin e shtëpisë dhe familjes. Sipas disa studimeve, 45% zgjedhin anëtarët e familjes, 26% miqtë ose të njohurit, 10% vrasin pacientë ose njerëz për t'u kujdesur, 11% vrasin të panjohur total. 86% e vrasëseve seriale vrasin në çift.

Më poshtë disa nga historitë e vrasëseve më të famshme dhe të njohura në histori.

Leonarda Cianciulli – Gruaja që i kthente njerëzit në sapun

 

E njohur si “gruaja që i kthente njerëzit në sapun” në Correggio në provincën e Reggio Emilia u bë e njohur për vrasjen e 3 grave midis viteve 1939 - 1940. Ai u copëtonte trupat, i ndante në pjesë dhe i ziente, duke përdorur gjakun e tyre në brumin e ëmbëlsirave dhe biskotave dhe mishin të tretur në sodën kaustike për të bërë copa sapuni. Ajo kishte një fëmijëri mes mbeturinave dhe braktisjes, martohet me një njeri kundër dëshirave të familjes dhe ishte "mallkuar" nga nëna që e fajëson për disa dështime të saj. Ajo mbetet shtatzënë, ka tre fëmijë dhe fillon të studiojë kantikun dhe magjinë e zezë, duke parë në sakrificën e disa viktimave të moshuara shpëtimin dhe mbijetesën e fëmijëve të saj. Për të larguar mallkimin akuzohet për vrasjen e tre miqve, Faustina Setti 70 vjeç, Francesca Soavi (mësuese kopshti e fëmijëve të saj) dhe Virginia Cacioppo, soprano e operës. Ekspertiza çoi në pamjaftueshmërinë e mendjes duke vënë në dukje se vrasjet ishin një përzierje midis ndriçimit dhe çmendurisë. Ajo u dënua me tre vjet në një azil kriminal dhe tridhjetë vjet burg. Vdiq më 15 tetor 1970, në azilin e Pozzuolit, në moshën 77 vjeç, për apopleksi cerebrale. Armët e përdorura për të vrarë dhe për të copëtuar viktimat e saj, çekiç, sharra, thikë kuzhine, sëpatë dhe trekëmbësh, janë mbajtur në Romë në Muzeun Kriminologjik.

 

Mary Pampa Ann – Gruaja arsenik

 

Konsiderohet si e para serial kille në Angli, ka jetuar në mes të 1832 dhe 1873. Mendohet se ka vrarë 21 njerëz përmes përdorimit të arsenikut, një helm që përdoret për minjtë, efektet e të cilitt kanë qenë të maskuara në formë të etheve stomakut. Ajo vrau 4 burra dhe dashamirës të shumtë, si dhe eliminoi disa fëmijë nga marrëdhëniet me ta. Motivi i saj ishte fitimi ekonomik edhe pse shumë pretendojnë se vrau nga mërzia dhe monotonia. Ajo u dënua me vdekje duke u varur në burgun e Gaollit në Durham më 24 mars 1873 në moshën 40 vjeçare. Ajo kurrë nuk e pranoi fajin e saj dhe e shpalli veten të pafajshme deri në fund.

Historia e saj është në transmetim, në serinë televizive britanike "Dark Angel" në gjuhën angleze.

Elizabeth Bathory – gruaja torturuese

Kontesha hungareze, e arsimuar dhe inteligjente, me një vëmendje të hollë për veten e saj dhe gjithmonë në kërkim të bukurisë, vrau më shumë se 300 gra, e bindur se rinia e tyre do të shërbejë për të bërë eliksirin e jetës së përjetshme. Sipas ditarit të saj personal, viktimat shkojnë deri në 600.

Gjatë fëmijërisë së saj, Erzsébet Barrthor, shpesh ishte dëshmitare e dënimeve me vdekje të egër dhe ndëshkimit trupor me gjymtimet që ndoshta kontribuan për të shënuar psikikën e tij. Si e re ajo filloi të kryejë torturën e parë të kafshëve, duke zhvilluar një prirje të lindur ndaj sadizmit. Në moshën 15 vjeç, u martua me kontin Ferenc Nádasdy, një njeri brutal i cili donte të torturonte dhe të argëtohej me viktimat. Bathory u kap në flagrancë duke torturuar vajza falë kuriozitetit të disa mysafirëve të pranishëm në Kështjellën ku jetonte.

Erzsébet, i shoqi, u dënua të mbahej i gjallë deri në vdekjen e saj, pas katër vjet vetëvrasjeje, duke lënë vetveten të vdiste nga uria. Historia e tij e frymëzoi filmin "The Countess" e krijuar dhe interpretuar nga aktorja Julie Delpy. Konsiderohet gruaja më e përgjakshme në histori, mendohet se praktikohet kanibalizëm dhe vampirism. Legjenda e saj frymëzoi shumë romane dhe filma, si dhe u përmend në këngë dhe video lojëra.

Maria e Anglisë – Gruaja gjakësore

Gjithashtu i njohur si "Bloody Mary", u kurorëzua Mbretëresha e Anglisë në moshën 37 vjeçe, në fuqi nga 1553 në 1558. Mary Tudor, ishte e bija e Henry VIII dhe Catherine e Aragonit, mbesa e Isabella e Castile dhe Fernando i Aragonit (Mbretërve Katolikë) dhe kushërirë e perandorit Charles V të Habsburgut. Ajo ishte një grua shumë e arsimuar. Fliste latinisht, frëngjisht, spanjisht dhe italisht, një krenari e rrallë për një zonjë të viteve 1500.

Jetoi vitet më të mira të jetës së tij praktikisht e fshehur, viktimë e një nëne të fortë autoritare dhe shumë fetare, e cila e edukoi atë me këto parime. Protestantizmi i kishte lejuar babait të saj të divorconte gruan dhe vajzën e tij, t'i kushtonte vetes të dashuruara të reja, të cilat pastaj i zgjodhi se bashkëshorte të ligjshme. Kur vëllia Edoardo u përpoq ta përjashtonte atë për trashëdiminë nga froni, ajo gjeti mbështetjen e popullit dhe u shpall mbretëreshë legjitime në sheshin publik. Pasi u kurorëzua, vendosi fenë katolike në mbretëri dhe për ta bërë këtë, krijoi një klimë të terrorit dhe vdekjes, që solli më shumë se 300 viktima dhe hyri në histori si "Bloody Mary". Ushtroi pushtetin sovran duke varur mijëra protestantë në portat e Londrës. Maria, ishte një grua që pretendoi të drejtat e saj dhe u ngjit në fron falë vendosmërisë së saj në një periudhë historike në të cilën gratë nuk shiheshin mirë në pushtet. U martua me Filipin II, Mbretin e Spanjës, por kurrë nuk i dha atij një trashëgimtar. Zgjerimi i barkut dhe formimi i një tumori ovarian e çoi në vdekje.

 

Aileen Wornos - Prostituta

 

Vrasëse seriale e Shteteve të Bashkuara, kishte një fëmijëri shumë të trazuar. Vajza e një skizofrenikeje që vdiq në burg, iu besua kujdesit të gjyshit të saj alkoolik, i cili e kishte përdhunuar bashkë me një mik dhe më pas e hodhi jashtë shtëpisë. Vitet e vështira të rinisë e çuan atë për të zhvilluar një karakter të trazuar që rezultoi me prostitucion, vjedhje dhe veprime të paligjshme. Ajo vrau me armë 5 burra, duke i plaçkitur ata pa mëshirë nga të gjitha pasuritë e tyre. Ajo kishte një marrëdhënie të fortë dashurie me shërbëtoren Tyria Moore njohur në një bar me të cilën ajo shkoi për të jetuar. Ato u arrestuan dhe u denuan për krimet e tyre në 1992 me karrigen elektrike dhe nga injeksioni vdekjeprurës në vitin 2002, pas 12 vjetësh në burgun e shtetit Raiford, Florida. Marrëdhënia me partnerenn përfundoi pas gjykimit. Përkundër deklarimit të përsëritur të përbuzjes së saj për viktimat, ekspertiza psikiatrike e konsideroi atë të aftë për të kuptuar dhe dëshiruar pra vrasëse të khtjellët.

Jeta e saj është e përfaqësuar në filmin "Përbindësh" me yllin Charlize Theron dhe Christina Ricci.

Sonnya Caleffi - Engjëlli i vdekjes

Ajo u diplomua si një infermiere dhe punonte në fushën e mjekësisë. Metoda e saj ishte duke injektuar ajrin në venat e pacientëve dhe ngatërrohej për emboli serioze. Vuante nga çrregullime të rënda psikologjike, nga depresioni dhe anoreksia që nga adoleshenca. Ajo tentoi vetëvrasje katër herë pamundur ta arrijë. Ndërmjet 2003-2004 në Departamentin e Përgjithshëm mjekësisë të spitalit Sant'Anna në Como, ajo vrau tetë pacientë terminalë la pas 18 të vdekur të dyshimtë të Spitalit Manzoni në Lecco.

Ajo u arrestua 15 dhjetor 2004, pas një raporti të Drejtorit të Lecco, duke rrëfyer vetëm gjashtë vrasje. Më 14 dhjetor 2007 ajo u dënua me 20 vjet burg.

Lavinia Fisher – Gruaja e parë vrasëse seriale në SHBA SERIAL

Ajo ka lindur në 1793 dhe është konsideruar si vrasësja seriale e parë femër në Amerikë. Me ndihmën e bashkëshortit të saj dhe për shkak të bukurisë së saj, në gjendje që të joshte, vodhi dhe vrau shumë burra.

Pas arrestimit të çiftit do të gjenden sende të shumta personale të udhëtarëve të ardhur dhe të vrarë dhe një koleksion të pafund të mbetjeve mortore. Më 18 shkurt, 1820, u var pas burgut Charleston. Burri i saj John, mbeti në burg duke u lutur deri në momentin e fundit, ndërsa Lavinia bërë kërkesën për t'u varur dhe varrosur në fustanin e saj të dasmës.

Legjenda e Lavinia mori një kthesë paranormale dhe është pjesë e guidave turistike në Charleston. Është thënë se fantazma e saj është parë në disa raste në qytetin e burgut.

Amelia Dyer – Gruaja dado

Amelia ishte një fëmijë i bukur dhe inteligjent, kishte një dashuri të madhe për librat dhe letërsinë. Ajo ishte bija e Samuel Hobley, një këpucar ekspert: më e reja nga pesë vëllezërit. Megjithatë, fëmijëria e saj u shkatërrua kur nëna e saj u sëmur me tifo dhe filloi të vuante nga komplikime serioze që shkaktuan dëmtimin e përhershëm të saj mendor. Nëna shpesh vuante nga sulme të dhunshme dhe Amelia u detyrua ta ndihmonte deri në vdekjen e saj. Historianët besojnë se kjo përvojë e goditi Amelia thellë dhe pa dyshim kishte një efekt drastik në veprimet e saj në jetën e të rriturve.

Në epokën e Viktorias në Britaninë e Madhe, ajo mund të konsiderohet si vrasësja më serioze dhe e egër në Angli. Mendohet të ketë vrarë 200 deri në 400 fëmijë në rreth njëzet vjet të aktivitetit. Mbetur vejushë në moshën 32 vjeçe me një vajzë për të rritur, ajo punoi së pari si infermiere dhe më pas si mami. Gratë e reja që mbeteshin shtatzëna, ja jepnin asaj në përkujdesje.

Amelia përvetësonte paratë dhe më pas i vriste fëmijët duke i mbytur ose duke i helmuar ata me opium. Në 1896, ajo u dënua me vdekje duke u varur. Që atëherë ajo u quajt "Orkestra e leximit" ose "Jill the Ripper".

Gratë serial-killer të SS

Ilse Koch

Ajo ishte gruaja e Karl Otto Koch, komandanti i kampit të përqendrimit Buchenëald (1937-1941) dhe Majdanek (1941-1943), njeri brutal i cili kishte reputacionin e "torturuesit sadist" për metodat e tij të torturës tek të burgosurit. Ilse ka qenë gjithmonë e konsideruar vajza modele, ishte "dashnore e ushtarëve të shumtë të SS” njësia e parë paramilitare e lëvizjes naziste. Në 1936 ajo u emërua mbikëqyrëse dhe sekretare në Sachsenhausen Kamp (afër Berlinit), ku u takua dhe u martua me komandantin Karl Otto Koch. Ajo është quajtur nga të internuarit "magjistare e Buchenëald", "Bitch i Buchenëald" dhe "Hyena Buchenëald" për shkak të obsesionit të saj dhe sadizmit. Ilse u gjykua nga gjykata ushtarake në Dakau dhe u dënua me burgim të përjetshëm në vitin 1947, Vari veten në qelinë burgut të Aichach në Bavari, pasi i shkroi një letër djalit të saj.

Irma Grese

Irma Grese kishte një fëmijëri të vështirë: nëna e saj kreu vetëvrasje duke pirë acid klorhidrik kur ishte vetëm 12 vjeç, duke u bërë objekt talljeje dhe përbuzjeje nga vëllezërit dhe njerka.

Në moshën 15 vjeçare iku nga shtëpia, e tërhequr nga idetë naziste dhe bashkohet  me “Lidhja e grave gjermane” (BDM) duke filluar në fillim të karrierës së saj si komandante e kampit Ravensbrueck. Ajo është konsideruar si drejtoresha më e bukure kampeve naziste por edhe më mizorja duke filluar trajtime dhe vrasje të tmerrshem mes të burgosurve në kampe. Blloku i njohur famëkeq 11 ishte nën juridiksionin e saj të drejtpërdrejtë.

1945 u transferua në kampin e përqendrimit Bergen-Belsen, por më 15 prill trupat britanike hynë në kamp për të liruar të burgosurit. Irma u akuzua për krime lufte bazuar në dëshminë e të mbijetuarve. U ekzekutua së bashku me 12 anëtarë të tjerë të SS në mëngjesin e 12 dhjetorit 1945 në moshën 22 vjeçare.

*www.talcoweb.com