Irani tejkalon rezervat e planifikuara të uranimut të pasuruar

Irani tejkalon rezervat e planifikuara të uranimut të pasuruar
Irani njoftoi të hënën se ka tejkaluar kufirin e rezervave të tij të uraniumit të pasuruar në nivel të ulët, për të cilin ra dakord në marrëveshjen ndërkombëtare të vitit 2015 që synonte frenimin e zhvillimit prej tij të armëve bërthamore.

Ministri i Jashtëm Mohammad Javad Zarif i tha agjencisë gjysmë zyrtare të lajmeve ISNA, se "Irani e ka kaluar kufirin prej 300 kilogramësh", të rezervës së këtij lloj uraniumi.

Besohet se kjo është hera e parë që Irani shkel një nga dispozitat e marrëveshjes me gjashtë fuqitë botërore, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimin Evropian, e cila u nënshkrua në shkëmbim të heqjes së sanksioneve ekonomike kundër Teheranit.

Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Mbikëqyrjen Bërthamore ka publikuar raporte të rregullta duke thënë se Teherani i është përmbajtur marrëveshjes. Presidenti amerikan Donald Trump u tërhoq nga marrëveshja vitin e kaluar, me arsyetimin se ajo nuk do ta pengonte dot Iranin për të zhvilluar armën bërthamore.

Marrë nga VOA

loading...
loading...