Si mendojnë besimtarët dhe ateistët, studimi tregon...

Si mendojnë besimtarët dhe ateistët, studimi tregon...
Mendjet e njerëzve fetar dominohen nga emocionet dhe jo nga të menduarit analitik, gjë që i bën ata të kapen pas pikëpamjeve të tyre, edhe kur dëshmitë i vërtetojnë ato gabim, thotë një studim.

Një “rezonancë emocionale” e tillë mund t’i bëjë individët të mbajnë besimin e tyre.

Ndërkohë, ateistët militantë janë tërësisht negativë për fenë, sepse ata kanë trurin analitik, sipas studiuesve.

Studimi paralajmëroi se ndjeshmëria e papërmbajtur mund të jetë e rrezikshme.

Kjo mund të rezultojë që terroristët që besojnë se janë persona me shumë “moral” dhe disa përkrahës të Donald Trump, mbështeten tek emocionet pa marrë parasysh faktet, thonë hulumtuesit.

‘Rezonancë emocionale i ndihmon njerëzit fetarë që të ndihen më të sigurt – sa më me korrektësi morale që ata shohin në diçka, aq më shumë afirmojnë mendimin e tyre’, tha Anthony Jack, profesor i filozofisë dhe bashkautor i hulumtimit.

Në të kundërt, shqetësimet morale i bëjnë njerëzit jofetarë të ndjehen më pak të sigurt.

Studiuesit thonë se njerëzit kanë dy rrjete të trurit – një për empatinë dhe një për të menduarit analitik.

Këto dy rrjete janë në tension me njëri-tjetrin.

Në njerëz të shëndoshë procesi i tyre i mendimit ndryshon midis dy kategorive- duke zgjedhur përdorimin e rrjetit të duhur në varësi të çështjeve që ata marrin parasysh.

Tek ata që janë “militantë” fetarë, dominon rrjeti empatik, ndërsa në mendjen e dogmatistit jobesnik, rregullat e rrjetit analitik.

Studimi nuk është i përqendruar vetëm tek fetarët dhe jo të tillë, por edhe tek kategori të tjera njerëzisht si veganët, vegjetarian, apo tek ata që hanë gjithashtu, ose tek mendimet për ndryshimet klimatike.

loading...
loading...